At være i tvivl om, du er i det rigtige parforhold, kan være en meget udfordrende og forvirrende proces. Nogle gange skal man tilbage til, hvordan forholdet startede for at finde hoved og hale i det hele. Ofte ligger kimen til tvivlen der lige fra begyndelsen. I den første fase af forholdet er vi nemlig ofte blinde over for fejl og mangler – hos partneren – hos os selv – og i relationen. Men når nervesystemet får taletid og man begynder at høre efter, kommer der masser af vigtig information. Det er vigtigt, at du tager dig tid til at reflektere over dine følelser og behov og dit eget engagement, før du træffer nogen beslutninger.
Her er 8 punkter, du kan overveje for at komme tvivlen i møde:
1. Tag det du mærker alvorligt
- Start med at spørge dig selv, hvorfor du føler tvivl. Er det på grund af specifikke problemer eller hændelser i forholdet, eller er det mere generelle følelser af utilfredshed?
- Tænk på, hvordan du har det med din partner. Føler du dig glad, elsket og støttet? Eller er du ofte ked af det, frustreret, usikker og forvirret?
2. Hvilke forventninger har du til parforholdet?
- Hvad længes du efter i et forhold? Føler du, at disse behov bliver opfyldt i dit nuværende forhold?
- Er der noget, du savner, eller noget, du føler, du ikke får nok af? Føler du dig set, hørt og betydningsfuld?
- Er du i tvivl om din partner er der for dig, når du har brug for hans eller hendes støtte?
3. Kommunikér med din partner
- Tvivl kan ofte opstå, hvis der er problemer i kommunikationen. Det kan være en god idé at tale åbent med din partner om dine følelser. Forklar, hvad du føler, uden at bebrejde ham/hende. Brug “jeg”-sætninger som, “Jeg føler mig usikker på, om du er der for mig, når jeg har brug for dig”
- En ærlig samtale kan hjælpe med at afklare, om der er noget, som kan ændres, eller om I er langt fra hinanden i jeres ønsker.
- En kærlig samtale om ethvert følsomt emne kan sikre jer mod ikke at gøre den anden eller jer selv forkert
4. Tag en pause (hvis nødvendigt)
- Nogle gange kan en kort pause fra forholdet give dig klarhed. Det er ikke nødvendigvis det samme som at afslutte forholdet, men det kan give dig plads til at tænke og mærke efter, hvad du virkelig ønsker.
- Brug pausen til at reflektere over, hvad du savner, og om du kan få det i forholdet eller om det er noget, du med bevidsthed kan acceptere, du ikke får i dette forhold.
5. Tænk på fremtiden
- Forestil dig din fremtid med din partner. Ser du dig selv lykkelig i mange år med din partner, eller føler du, at du er på vej væk fra den person og det forhold?
- Hvis du er usikker, kan du prøve at forestille dig et liv uden din partner. Er det noget, du frygter, eller føler du en lettelse ved tanken om at være alene?
6. Tænk på hvad I har opnået sammen
- Reflekter over, hvad I har bygget sammen som par. Hvad har været godt i forholdet, og hvad har været svært? Hvad er jeres styrker og hvor har I behov for hjælp?
- Er der en villighed og åbenhed i forhold til at arbejde med egne sårbarheder og forsvar?
7. Tag en beslutning, når du er klar
- Tvivl er en naturlig del af mange forhold, og det betyder ikke nødvendigvis, at forholdet er dømt til at mislykkes. Det kan være et tegn på, at der er behov for forandring, enten i dig selv eller i forholdet. Det er vigtigt at lytte til dig selv og tage ansvar for, hvordan du har det
- Hvis du efter at have reflekteret og kommunikeret stadig mærker en tvivl, kan det være et tegn på, at du måske ikke er i det rigtige forhold.
8. Overvej professionel hjælp
- Hvis du har svært ved at finde svar på egen hånd, kan det være nyttigt at søge rådgivning i parterapi. Professionel hjælp kan hjælpe jer med at få et bredere perspektiv på situationen og forhåbentlig hjælpe dig til at forstå dine følelser bedre.
HUSK – alle par der karakteriserer sig selv som lykkelige, har evnen til at reparere, når noget bliver svært.
Det er en evne, der skal trænes og undersøges, før I vælger at bryde op.
Pas på jer 🧡